Skip to content Skip to footer

Orvosi akupunktúra

Orvosi akupunktúra
Bevezetés

Ha szeretne mozgásszervi panaszaira, fájdalmaira egy gyengéd, holisztikus megközelítésű megoldást találni, ami megkíméli a fájdalomcsillapítók mellékhatásaitól (pl. gyomorbántalmak, vese- és májkárosító-hatás), akkor az orvosi akupunktúra egy kiváló módszer lehet az Ön számára.

Az orvosi akupunktúra gyógyszeres kezelés és kellemetlen vagy veszélyes mellékhatások nélkül segíthet csökkenteni a fájdalmat. Az akupunktúrás tűktől sem kell tartania; ezek speciálisan kifejlesztett, igen vékony tűk, melyek behelyezése jellemzően fájdalmatlan, vagy csupán enyhe, alig észlelhető kellemetlenséggel jár.

Az orvosi akupunktúra bizonyos esetekben önálló terápiás lehetőség, de kiegészítő kezelésként is alkalmazható nyugati gyógyító terápiák mellett. Jól kombinálható például a mozgásszervi kollagénterápiával.

Orvosi akupunktúra
Az orvosi akupunktúra egyesíti a keleti akupunktúrás gyakorlatot a nyugati orvostudománnyal
Hogyan működik az akupunktúra?

Az akupunktúra több ezer éves keleti gyógyító technika, holisztikus diagnosztikus és terápiás eljárás. Komplex hatású gyógymód, mely a szervezet élettani egyensúlyának helyreállítását célozza meg. A kínai orvoslás alapja az az elképzelés, hogy az emberi testet energiacsatornák (meridiánok) hálózzák be, melyekben a “qi” /„csi”/ (életenergia) szabadon áramlik egészséges működés esetén. A betegségeket az okozza, ha ez az áramlás zavart szenved. A kezelések során az akupunktúrás pontokon keresztül speciális tűk használatával ezek az energetikai blokkok feloldhatók, harmonizáljuk az energiaáramlást, elősegítve a gyógyulást, enyhítve ezzel a betegségek tüneteit. Ennek tudományos magyarázata részben az idegpályák hálózatos felépülésén és azoknak a stimulációs pontokkal való összeköttetésein keresztül valósul meg, másrészt az akupunktúra hatására fájdalomcsillapító-endorfinok termelődnek, valamint fokozódik a sejtek anyagcseréje, önregenerációs képessége.

Kinek ajánlott a kezelés?
  • Mozgásszervi, reumatológiai betegségek: nyak-, derék-, hát-, ízületi- és izomfájdalmak, gyulladások, ízületi porckopás, sérülések utáni rehabilitáció, fájdalomszindrómák esetén
  • Idegrendszeri megbetegedések: krónikus fejfájás, migrén, szédülés és fülzúgás egyes típusai, neuralgiák, Bell-parézis esetén
  • Légzőszervi betegségek: allergiák, visszatérő légúti megbetegedések esetén
  • Bőrbetegségek: allergiák és ekcémák bizonyos eseteiben
  • Egyes emésztőszervi betegségek: funkcionális hasmenések, refluxbetegség, bélgyulladások esetén
  • Nőgyógyászat: infertilitás bizonyos eseteiben, menstruációs ciklus zavarai, premenstruációs szindróma esetén
  • Túlsúly és elhízás kezelésének támogatására és függőségek kezelésében, így a dohányzásról való leszokásban is bizonyítottan hatékony kiegészítő módszer, mivel csökkenteni képes az éhségérzetet és a sóvárgásérzést
Kezelhető felületek
  • Teljestest-akupunktúra esetén a test bármely pontja (a fejtetőtől a lábujjakig), esetleg a panaszos területtől távol eső testtájakon is

  • Fülakupunktúra esetén a fül (önállóan dohányzás leszoktatás, esetleg túlsúly kezelésének kiegészítő kezelésében alkalmazható)

A kezelés előkészítése

A kezelés nem igényel otthoni előkészítést.

Az alábbi esetekben a beavatkozás nem végezhető el

Vérzékenységen kívül az orvosi akupunktúrának nincs általános ellenjavallata, azonban bizonyos esetekben egyedi mérlegelést igényelhet a kezelhetőség. Ez a konzultáció alkalmával megbeszélésre kerül.

A kezelés menete

A bőrfertőtlenítést követően nagyon vékony (0,18-0,25 mm vastagságú), egyszer használatos steril orvosi tűket vezetünk a bőr megfelelő mélységébe, egy kezelés során maximálisan 15 tű használatával (de lehet ennél jóval kevesebb is). A kezelés jellemzően fájdalmatlan, a finom tűszúrásokon kívül enyhe feszítést, bizsergést, melegségérzést, elektromosságérzést válthat ki a kezelt területen, illetve a testben szétáramlóan.

Fülakupunktúra
Az akupunktúrás kezeléseket kúraszerűen alkalmazzuk
A kezelések száma

A kezeléseket kúraszerűen alkalmazzuk, idegen anyagot nem juttatunk a szervezetbe. A teljestest-akupunktúra esetén egy kúra általában 10-12 kezelésből áll (súlyosabb, krónikus esetek igényelhetnek ennél jelentősen több kezelést is), melyet hetente 2 alkalommal javasolt elvégezni. Fülakupunktúra esetén a kezelési kúra lehet jelentősen rövidebb is. Fenntartó kezelésnek bizonyos esetekben ajánlott lehet heti, vagy havi 1 kezelés.

Munkaképesség, otthoni ápolás

A kezelést követően nincs további teendő. A tűszúrások helyén kialakulhatnak apró bevérzések, melyek pár nap elteltével felszívódnak.

A kezelés ára

Tartóstű-kezelés önmagában.

Tartóstű-kezelés teljestest-akupunktúrás kezeléssel egyidejűleg. *A teljestest-akupunktúrás kezelés felára.

Tartóstű-kezelés akupunktúrás konzultációval egyidejűleg. *A konzultációs díj felára.

Hagyományos tűvel (csak teljestest-akupunktúrával egyidejűleg). *A teljestest-akupunktúrás kezelés felára.

A kezelést végzi
Akupunktúrás- és neurálterápiás orvos

Aggódik, hogy a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerektől előbb-utóbb gyomorbántalmai lehetnek? Szeretné elkerülni a drasztikus, a szervezet számára megterhelő fájdalomcsillapító módszereket?

Az orvosi akupunktúra akár gyógyszerek és infúziós kúra nélkül segíthet csökkenteni a fájdalmat, és a tűktől sem kell tartania: az akupunktúrás kezelés során a tűk használata alig észrevehető, szinte semmit sem lehet érezni belőle.

Az orvosi akupunktúra bizonyos esetekben önálló terápiás lehetőség, de kiegészítő kezelésként is alkalmazható nyugati gyógyító terápiák mellett. Jól kombinálható például a mozgásszervi kollagénterápiával.