Skip to content Skip to footer

Plasztikai sebészeti konzultáció ambuláns műtétek előtt

Plasztikai sebészeti konzultáció ambuláns műtétek előtt

A plasztikai sebészet keretein belül olyan bőrelváltozások eltávolítását végezzük el, mint a fibrómák, zsírcsomók, basaliómák, kásadaganatok, anyajegyek, valamint műtéti hegek.

A testünkön található bőrelváltozások plasztikai sebész által történő eltávolítása az elváltozás típusából és milyenségéből fakadóan történhet esztétikai, de egészségügyi céllal is. A bőrelváltozás a bőr egy bizonyos részének, normálistól eltérő kinézete, ami lehet zsírdaganat, zsírcsomó, kásadaganat, fibroid tumor (a bőr jóindulatú daganata), kásadaganat (bőr alatti, tokkal rendelkező jóindulatú daganat), bőrkinövés, anyajegy, szemölcs, illetve műtéti heg.

Sebészeti beavatkozások

A plasztikai sebészet keretein belül az alábbi beavatkozásokat végezzük el:

  • Fibromák eltávolítása
  • Lipómák eltávolítása
  • Basalioma eltávolítása
  • Atheroma eltávolítása
  • Anyajegy eltávolítás
  • Hegplasztika
plasztikai sebészeti konzultáció
Mit kell tudni a bőrelváltozásokról?

Fibróma

A fibróma puha, nyeles, barnás színű elváltozás, mely a test bármely részén megjelenhet. Kötőszöveti sejtekből álló, jóindulatú sejtburjánzás. Általában nem jár panasszal, esztétikailag azonban zavaró lehet. Típusait tekintve megkülönböztetünk egymástól keményfibrómát (kevés sejtet tartalmaz), lágyfibrómát, vagy más néven „vadhúst”, keloidot (sérülés, vagy sérülések következtében megjelenő hegek burjánzása), angiofibrómát (a kötőszöveti sejtek között kitágult vérerek találhatóak), valamint cisztás fibrómát (a kötőszöveti sejtek között nyirokerek találhatók).

Lipóma

A lipóma (zsírcsomó) jóindulatú bőrdaganat. A kötőszöveti elváltozás a környező szövetektől jól elkülönül. Lassan növekszik. Többnyire a bőr alatti zsírszövetekben fejlődik ki a törzsön, a lábakon vagy a karokon. Minél több kötőszövetet tartalmaz egy lipóma, annál keményebb lesz. Leginkább esztétikai problémát okoz.

Basalioma

A basalioma rosszindulatú bőrdaganat, mely lassan növekszik. A hámréteg alsó sejtrétegének őssejtjeiből fejlődik ki. Áttétet ritkán okoz. A daganat az esetek többségében azon bőrfelületeken (arc, fül, mellkas, hát) alakul ki, melyek a napfénynek (UV-B sugarak hatása) tartósan ki vannak téve. Egyes esetekben azonban kialakulhat napfénytől védett bőrterületeken is.

Atheroma

A kásadaganat a bőr alatt elhelyezkedő, jóindulatú daganat. Egy kötőszövetes tokból és a benne található, faggyúmirigy által termelt tartalomból áll. Nevét a mirigyek által termelt, kásás állagú faggyú miatt kapta. A faggyútermelő mirigy váladékával megtelt tömlő akkor alakul ki, amikor a mirigy kivezető nyílása valamilyen okból kifolyólag elzáródik, így a benne termelődő faggyú felhalmozódik, ami a mirigy megduzzadását eredményezi.

Anyajegy

Az anyajegy olyan, születéskor vagy később kialakuló, éles határral rendelkező elváltozás a bőrön, melynek színe vagy felszíne eltér a bőrétől. Többnyire néhány milliméter nagyságú, de ennél nagyobbra is megnőhet. Színe sötét, sárgásbarna, olykor fekete. Felszíne lehet sima, vagy egyenetlen, alakját tekintve lehet kör alakú, vagy szabálytalan. A később kialakuló anyajegyek esetében az UV sugárzás hatására, serdülőkorban, illetve terhesség esetén jöhetnek létre újak. Adott anyajegy kimetszése akkor indokolt, ha esztétikailag problémát okoz, elhelyezkedését és felszínét tekintve könnyen beleakadhat bármibe, illetve rákos elváltozás (melanóma) gyanúja merül fel.

Hegek

A kisebb baleseti sérülések vagy műtéti beavatkozások következtében létrejött sebek heggel gyógyulnak. Ezek a hegek egyes esetekben esztétikailag zavaróak lehetnek, hiszen a hegképződést számos tényező (bőrtípus, életkor, genetika, allergiás reakció, fertőzés, irritáció, terhesség, stb.) befolyásolja.

A konzultáció ára